Projecten

Er worden verschillende projecten gerealiseerd binnen het OCMW van Anderlecht om het centrum en het onthaal van de gebruikers te verbeteren en om de burgers van Anderlecht te ondersteunen.

Project PINK

Het project Participatie en Integratie van Nieuwkomers (PINK) wordt beheerd door de dienst PAS en heeft als doelgroep niet-Europese volwassenen. Het project wordt medegefinancierd door de Europese Unie, de POD Maatschappelijke Integratie en het OCMW Anderlecht.

Het project is gestart op 1 januari 2024 en zal eindigen op 30 juni 2026.

De doelstellingen van het project PINK :

  • de begunstigden informeren over hun rechten en plichten;
  • verbinding creëren en het isolement doorbreken;
  • de nieuwkomers helpen om zelfstandiger te worden en hen een toekomstperspectief bieden in hun gastland.

Het bestaat uit 3 modules die gedurende maximaal 2,5 jaar worden herhaald.

Module 1

Collectieve informatiesessies over de werking van het OCMW, de rechten en plichten, het geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie (GPMI), de tweedelijnsdiensten, enz.

Module 2

Individuele sociale en administratieve balans. Opvolging van individuele problemen en collectieve begeleiding (sociale participatie / groepsactiviteiten).

Module 3

Ontwikkelen en uitwerken van levensprojecten via individuele en collectieve begeleiding.

Contact

Projecten Lokale welzijns- en gezondheidscontracten (LWGC)

Lokale welzijns- en gezondheidscontracten (LWGC) zijn een kerninitiatief op het vlak van sociaal en gezondheidsbeleid in Brussel. Het LWGC-project Anderlecht is het resultaat van een samenwerking van onbepaalde duur tussen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en het OCMW van Anderlecht.

De rol van het OCMW als openbare dienst die betrokken is bij de LWGC-aanpak bestaat erin lokale projecten voor de inwoners van Anderlecht op te starten en te ondersteunen.

De gemeente Anderlecht is opgedeeld in zeven interventiezones. Elke zone/wijk heeft haar eigen uitdagingen en noden.

2021: aanvang van het LWGC-project. Focus op de wijken Wayez-Historisch centrum en Kuregem.

2024: Focus op de wijken Peterbos, Goede Lucht, Moortebeek en Broek.

 

De belangrijkste doelstellingen van het LWGC-project:

  • de toegang tot sociale en gezondheidsdiensten bevorderen, in het bijzonder voor kwetsbare groepen;
  • het sociale bijstands- en zorgnetwerk ontwikkelen om geïntegreerde, op het individu gerichte zorg te kunnen bieden;
  • bijdragen aan een gunstige omgeving, waardoor sociale en gezondheidsongelijkheid worden verminderd;
  • betere preventie van verlies van huisvesting voor kwetsbare groepen, onder wie daklozen, en huisuitzettingen vermijden.

Elk lokaal contract/project wordt opgesteld voor een periode van vijf jaar, onder voorbehoud van verdere financiering door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). In Anderlecht verwezenlijkte lokale projecten en contracten:

Het project Geïntegreerd Welzijns- en Gezondheidscentrum Goujonissimo

Het Geïntegreerd Welzijns- en Gezondheidscentrum Goujonissimo bestaat uit een multidisciplinair team van gezondheidswerkers en maatschappelijk werkers. Deze professionals werken samen om de bewoners de best mogelijke zorgen en diensten aan te bieden. 

Aanbod en activiteiten: gezondheidsdiensten, activiteiten ter bevordering van welzijn en gezondheid, sociale evenementen en ontmoetingen tussen bewoners en professionals.

Website: www.goujonissimo.be en www.plangoujons.be   

Om meer te weten, klik hier.

Het project Gezondheid voor iedereen (Les Pissenlits)

Het project “Gezondheid voor iedereen” van de vzw Les Pissenlits wil de toegang tot sociale en gezondheidsdiensten voor alle inwoners van Kuregem verbeteren. Het omvat de verspreiding van inclusieve informatie met gebruik van meertalige media en pictogrammen om de informatie voor iedereen toegankelijk te maken. Het inzetten van een tolk in gebarentaal helpt om taalkundige en culturele barrières te overwinnen. 

Aanbod en activiteiten: wekelijkse sociale permanenties, samenwerking met gespecialiseerde gezondheidswerkers (zoals podologen), informele en gezellige gemeenschappelijke activiteiten, evenals een speciaal onthaal voor doven dankzij de aanwezigheid van een gebarentaaltolk.

Website: www.lespissenlits.be/ 

Om meer te weten, klik hier.

Het project Mobiele Mediatheek (DoucheFLUX)

Het project “Mobiele Mediatheek”, een initiatief van DoucheFLUX, combineert Street&Read-initiatieven en daklozenrondes door vrijwilligers om een mobiele en voor iedereen toegankelijke dienst aan te bieden, vooral voor daklozen. De mediatheek biedt toegang tot boeken, tijdschriften, gezelschapsspellen, internet, hygiënekits en drankjes volgens het seizoen. Het doel is om een directe menselijke band te smeden, doorverwijzing naar passende diensten te vergemakkelijken en tegelijkertijd de toegang tot hygiëne en gezondheidszorg te bevorderen. Het project werkt samen met andere verenigingen om een kwaliteitsaanbod buiten de gebouwen te garanderen.

Aanbod en activiteiten: wekelijkse permanenties op vaste locaties (slachthuizen Kuregem, Europaesplanade enz.).

 

Website: https://doucheflux.be

Om meer te weten, klik hier.

Het NBMV-project (LaMa-project)

Het project “Nmbv Fase 2” wil de acties ontwikkelen die nodig zijn om het welzijn van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) te verbeteren. Dit initiatief, gecoördineerd door de vzw LaMa-project en ondersteund door het OCMW van Anderlecht, maakt deel uit van de Lokale welzijns- en gezondheidscontracten (LWGC). Het belangrijkste doel is de NBMV’s meer te betrekken, onopgeloste problemen te identificeren en een beter inzicht te krijgen in het gebruik en de perceptie van de welzijns- en gezondheidsnetwerken.  

Aanbod en activiteiten: voeren van gesprekken met de NBMV’s tijdens daklozenrondes en permanenties, als onderdeel van een actie-onderzoeksbenadering. 

Website: www.projetlama.be/  

Om meer te weten, klik hier.

Het project Samen naar ons recht op betaalbare huisvesting (Onderhandelde huurprijzen)

Het doel van het project “Samen naar ons recht op betaalbare huisvesting” is dakloosheid en huisuitzettingen te voorkomen door de onderhandelingscapaciteit van kwetsbare huurders tegenover hun huisbazen te versterken. Door begeleiding en ondersteuning te bieden bij minnelijke onderhandelingen of, als dat niet lukt, bij gerechtelijke procedures, wil het project oplossingen vinden om huurders in hun huis te houden of de huurvoorwaarden te herzien.

Aanbod en activiteiten: bestrijden en vinden van oplossingen voor ongezonde huisvesting, oneerlijke huurprijzen en energiearmoede, informatie, preventie en sensibilisering, huurdersvergaderingen, gepersonaliseerde en juridische ondersteuning, enz. 

Om meer te weten, klik hier.

Het project Groupe d'actions collectives en matière d'habitat (Huurdersbond G.A.C.H.)

Dit project behelst de oprichting van groepen referentiedeskundigen die de opdracht zullen krijgen om preventieve huisvestingsacties op te zetten.

Aanbod en activiteiten: informatie en sensibilisering over huisvestingsrechten, gepersonaliseerde ondersteuning voor huurders in moeilijkheden, ondersteuning in crisissituaties (verlies van huisvesting, enz.), enz. 

Website: https://syndicatdeslocataires.wordpress.com/ 

Om meer te weten, klik hier.

Het project Psychosociale ondersteuning om mensen in een sociale woning te houden (Anderlechtse Haard)

Het project van de Anderlechtse Haard voldoet aan de prioriteiten van de LWGC om te voorkomen dat mensen hun woning verliezen en om de toegang tot diensten voor kwetsbare groepen te verbeteren. Het wil mensen in precaire situaties helpen om hun sociale woning te behouden en vlotter toegang te krijgen tot sociale en gezondheidsdiensten. Door een psycholoog in dienst te nemen, wil de Haard gepersonaliseerde ondersteuning bieden aan huurders in moeilijkheden en sneller ingrijpen in crisissituaties om verlies van huisvesting te voorkomen. 

Website: https://www.foyer-anderlechtois.be/  

Om meer te weten, klik hier.

Het project om dakloze jongeren (NBMV’s en ex-NBMV's) op te nemen in het zorg- en sociale beschermingsstelsel

Het project voor opname van dakloze jongeren (NBMV’s en ex-NBMV’s) heeft tot doel de toegang tot sociale en gezondheidsdiensten voor de meest kwetsbare jongeren te vergemakkelijken. Dit project, gedragen door het Departement Preventie van de gemeente Anderlecht, richt zich op jongeren onder de 18 jaar die vaak dakloos zijn en zich vaak bevinden in wijken zoals het Zuidstation en de wijken Kuregem en Wayez-Historisch centrum. 

Aanbod en activiteiten: daklozenrondes, gespecialiseerde zorg voor jongeren, heroriëntatie, opvang, begeleiding, activiteiten voor jongeren, herintegratie in een zorgsysteem, deelname aan het opzetten van structuren die zijn aangepast aan de NBMV’s, enz.  

 

Website: https://www.anderlecht.be/fr/anderlecht-prevention

Om meer te weten, klik hier.

Het project Voorkomen van huisuitzettingen (OCMW en Gemeente Anderlecht)

In dit project bestaat de outreach aanpak “naar de anderen toe” erin huisbezoeken af te leggen bij personen die niet vooraf door het OCMW werden gecontacteerd (per telefoon of per post). Als de personen aanwezig zijn, leggen de medewerkers de situatie uit aan de persoon en geven ze de nodige informatie voor eventuele zorg. Ze bieden ook een gepaste opvolging om de persoon te ondersteunen in zijn inspanningen.

Aanbod en activiteiten: vroegtijdig contact, gespecialiseerde juridische begeleiding, samenwerking met diensten voor huisvestingsbijstand, opvolging van uitzettingen, huisbezoeken, enz.

Website: https://www.anderlecht.be/fr/anderlecht-prevention

Om meer te weten, klik hier.